vpavic_220415_5149_0080

Magazinul de jocuri Catalog al consolei portabile pare să aibă o afacere solidă.

În martie anul trecut, Panic a lansat un magazin de jocuri selecționate numit Catalog pentru consola portabilă Playdate. Și un an mai târziu, compania afirmă că a vândut mai mult de 150.000 de jocuri prin magazin. „Vrem să le spunem tuturor celor care se bucură de jocuri că există o comunitate vibrantă de dezvoltatori care creează sute de jocuri inventive și gândite cu atenție pentru Playdate”, a declarat Arisa Sudangnoi, șefa relațiilor cu dezvoltatorii de la Playdate, într-un comunicat. Știrea vine exact la doi ani după lansarea consolei portabile.

La începutul anului 2024, Panic a dezvăluit că a vândut 70.000 de unități Playdate, iar acum spune că mai mult de jumătate dintre acei utilizatori – 38.000 – au cumpărat un joc prin Catalog. Pentru context, Playdate a fost lansat cu un „sezon” de 24 de jocuri de la dezvoltatori remarcabili, care au făcut parte din prețul de achiziție. Panic spune că „aproximativ 32.000 dintre acei utilizatori care nu au cumpărat un joc încă lucrează la jocurile incluse în Sezonul Unu al Playdate”. În plus, mai sunt și alte numere: în prezent există 181 de titluri în magazin, iar până acum vânzările au generat puțin peste 544.000 de dolari („după taxe, comisioane de procesare și cei 25% din veniturile Panic pentru distribuția pe Catalog”, afirmă compania).

Trebuie menționat că Catalogul nu este singurul loc care vinde jocuri Playdate. Dispozitivul suportă și încărcarea laterală, iar în prezent sunt disponibile peste 800 de jocuri Playdate prin Itch.io.

În februarie, Greg Maletic, șeful proiectelor speciale la Panic, a descris numerele de vânzări pentru jocurile Playdate ca „nu suficiente pentru a face cu siguranță o carieră din asta”, adăugând că „cred că este o sumă decentă pentru un hobby, și așa au privit mulți dezvoltatori la aceasta, ca la un hobby distractiv care în unele cazuri a reînviat entuziasmul pentru scrierea de jocuri.”

Printre cele mai remarcabile titluri recente Playdate se numără Mars After Midnight de la dezvoltatorul Papers, Please, Lucas Pope, lansat în martie.