Ești tentat să intri în ecosistemul de gaming OLED cu un monitor nou-nouț de 32 inch 4K cu refresh rapid, dar nu ești sigur dacă să alegi un panou QD-OLED sau WOLED? Articolul de astăzi va oferi o comparație detaliată între cele două, arătând exact care panou se comportă mai bine în diverse scenarii, inclusiv unele vizualuri alăturate pe care nu le-am prezentat în recenzii anterior.
Anul acesta, pe piață au fost introduse două noi panouri OLED concurente de către Samsung și LG, oferind specificații de bază pentru un format de panel de 32 inch 16:9, o rezoluție maximă de 3840 x 2160 (4K) și o rată de refresh de 240Hz.
Panoul QD-OLED de la Samsung este deja prezent în monitoare precum Asus PG32UCDM, MSI 321URX și Dell AW3225QF, în timp ce panoul WOLED de la LG a fost folosit până acum în LG 32GS95UE. Mult mai multe monitoare folosind ambele tipuri de panouri urmează să fie lansate pe parcursul anului 2024.
Ce sunt QD-OLED și WOLED? QD-OLED și WOLED sunt ambele subtipuri de display-uri OLED, care reprezintă diode organice emițătoare de lumină. Aceasta se referă la modul în care panoul de afișare produce lumină: panourile OLED emit direct lumină dintr-un strat de diode organice; milioane de diode pe panou.
Toate panourile OLED funcționează în acest mod și oferă mai multe avantaje cheie. Deoarece OLED-urile emit direct lumină din fiecare pixel, fiecare pixel poate controla individual ieșirea sa de lumină, oferind „stingere locală pe pixel” – o caracteristică crucială pentru prezentările HDR excepționale. De asemenea, OLED-urile pot opri complet pixelii individuali pentru a afișa negru adevărat, ducând la negri profunzi de nivel zero și umbre bogate.
Dacă nu ai utilizat niciodată un monitor OLED înainte, comparația cea mai evidentă de făcut este cu un LCD. Display-urile cu cristale lichide prezintă o sursă de lumină de fundal care emite lumină care apoi trece printr-un strat de cristale care se târăsc pentru a controla culoarea și luminozitatea. Deoarece sursele de lumină de fundal ale LCD-urilor sunt uniforme sau împărțite în zone, LCD-urile nu au control pe pixeli, așa că ratezi stingerea locală pe pixel sau capacitatea de a opri pixelii individuali.
Procesul de tranziție a cristalului într-un LCD este, de asemenea, în mod tipic mai lent decât modificarea luminii de ieșire a unui pixel OLED dat. Pe scurt, caracteristicile cel mai căutate într-un OLED sunt controlul pe pixel și viteza de tranziție; caracteristici care sunt prezente atât în WOLED, cât și în QD-OLED.
Diferența dintre subvariantele OLED constă în compoziția panoului și structura subpixelilor lor. WOLED utilizează un strat OLED care emite lumină albă, care apoi trece prin filtre de culoare pentru a afișa roșu, verde și albastru. În plus, există un al patrulea subpixel fără filtru, permițând luminii albe a stratului OLED să treacă. Această proiectare, cu al patrulea subpixel alb, îi conferă WOLED numele său, însemnând „White OLED”.
QD-OLED funcționează diferit. Stratul OLED dintr-un QD-OLED emite lumină albastră, care trece printr-un strat de puncte cuantice, modificând lungimea de undă a luminii la roșu și verde pentru subpixelii roșu și verde. Subpixelul albastru trece prin lumina OLED albastră. Prin urmare, QD-OLED-urile au
doar trei subpixeli, iar aceștia sunt aranjați într-o configurație triunghiulară, cu verdele în partea superioară și roșul și albastrul în partea inferioară. QD din QD-OLED se referă la stratul de puncte cuantice care este esențial pentru designul său.
Deși tehnologia de bază este încă OLED, modul în care panourile WOLED și QD-OLED funcționează este semnificativ diferit, ceea ce duce la multe diferențe în performanță și alte caracteristici de afișare.
QD-OLED vs WOLED: Performanța mișcării În termeni de viteză și performanță a mișcării, diferențele dintre timpurile de răspuns WOLED și QD-OLED sunt minime. În toate OLED-urile pe care le-am testat până acum, vitezele de tranziție sunt aproximativ aceleași: sunt extrem de rapide pentru ambele WOLED și QD-OLED, în gama de 0,3 ms. Așadar, când ambele tehnologii de panouri funcționează la aceeași rată de reîmprospătare – în acest caz, 240Hz, maximul realizabil pentru ambele la 4K – performanța mișcării este practic identică.
Cu toate acestea, cu această generație de panouri, există o diferență cheie: LG Display a creat o tehnologie pe care o numesc „Dual Mode”, care permite panoului lor WOLED să funcționeze la o rezoluție mai mică de 1920×1080 cu o rată de reîmprospătare mai mare de 480Hz. Schimbarea între moduri, cel puțin pe LG 32GS95UE, este rapidă și ușoară printr-un buton inclus pe marginea inferioară a afișajului.
Acest lucru conferă monitoarelor 4K WOLED un avantaj clar în claritatea mișcării pentru jocurile competitive, deoarece rata de reîmprospătare poate fi dublă față de QD-OLED. Când examinăm rezultatele testului UFO Blur Busters, diferența de claritate între un OLED de 240Hz și unul de 480Hz este evidentă: imaginea de 480Hz este pur și simplu mult mai clară, iar elemente precum textul în mișcare rapidă sunt mai ușor de citit în mișcare. Cu o imagine mai clară și mai puțin neclară în mișcare la 480Hz, jucătorii competitivi au un avantaj în a detecta inamicii în scenarii de luptă rapide.
Desigur, pentru a atinge 480Hz pe un WOLED, trebuie să sacrifici rezoluția, iar o imagine 1080p pe acest monitor nu arată la fel de clară în ceea ce privește claritatea textului sau ascuțimea, mai ales comparativ cu modul nativ 4K. Dar, este pur și simplu un mod opțional care nu are impact asupra modului 4K 240Hz, așa că în cele mai bune cazuri, un panou WOLED 4K poate fi mai rapid în scenarii competitive dacă ești dispus să reduci rezoluția, iar în cele mai rele cazuri, un WOLED 4K va fi egal cu un QD-OLED 4K în claritate când ambele sunt setate la 4K 240Hz.
Rata mai mare de reîmprospătare în configurația Dual Mode oferă de asemenea WOLED un avantaj în latența de intrare. Deși toate OLED-urile 4K pe care le-am testat au avut întârzieri excelente de procesare sub 1 ms în modurile lor SDR și HDR, modul de 480Hz are mai puțin lag de reîmprospătare și o latență generală mai mică deoarece rata de reîmprospătare este de două ori mai mare decât în modul de 240Hz. Așadar, când comparăm latența de intrare între WOLED și QD-OLED, ambele sunt aproximativ la fel la 4K 240Hz, dar panourile WOLED sunt capabile de un lag chiar mai mic când sunt setate la modul de 480Hz.
Dacă ești în principal un jucător orientat spre jocuri single-player care va folosi în mare parte modul 4K, nu există o diferență mare între tehnologiile OLED pentru mișcare. Dacă ești un jucător competitiv, modul de 480Hz oferit cu WOLED este mai clar și oferă o latență mai mică, oferindu-i un avantaj notabil.